Джададжия

Новото същество от Картата на митологичните същества на България е джададжията.

Джадаждия от Карта на митологичните същества на България.

Джадаждията е най-големият враг на устрелите и вампирите, и е специализиран в лова им. За да ги локализира, джададжията използва икона – затрепери ли иконата, значи устрелът или вампирът е наблизо. Джадажията използва два приома в лова си. Първият е да примами съществото в бутилка, пълна с кръв и след това да я хвърли в огън. Вторият е да открие трупа на покойника, от който се е пръкнало съществото и да прободе с дървен кол гърдите му. Възможно е да има и други методи за лов, но джададжиите са тайно общество, което ревниво пази тайните си.

Картата на митологичните същества на България можете да откриете, ако кликнете на бутона по-долу:

Змеица

Следващото същество от Картата на митологичните същества на България, което ще представим, е змеицата.

Змеица от Карта на митологичните същества на България.

Змеицата е половинката на змея, но подобно на него и тя си пада по захождането по смъртни. Змеицата може да се яви като голяма красавица при младежа, в който е влюбена и дори да се омъжи за него. Тя не му ражда дете, защото може да роди само от змей, но му дава цялото земно богатство. Влюбеният е така омагьосан, че за нищо на света не би се разделил със змеицата, но с определена отвара те могат да бъдат разделени. Вероятно и змеицата изпитва някакви чувства към влюбения в нея младеж, защото понякога много наивно сама споделя с любовника си рецептата за отварата, който пък от своя страна я споделя с някой, който никак не е доволен от връзката им, като неговата майка например. Изобщо змеиците много ги бива в отварите и знаят всякакви такива, които сеят болести или разделят по един или друг предлог хората. Веднъж разделен от змеицата, доскоро влюбеният младеж вече не вижда красива девойка, а див звяр, който го разкъсва на парчета. Затова умните хора са казали – като се разделят, да се разделят като приятели и в никакъв случай да не разчитат на магически отвари!

Картата на митологичните същества на България можете да поръчате от нашия онлайн магазин, като кликнете на бутона по-долу:

Сур елен

Сур елен е следващото същество от Картата на митологичните същества на България.

Сур елен от Карта на митологичните същества на България.

Сурият елен носи слънцето между рогата си, а по тялото му блестят звездите. Той може да лети и понякога самодивите го яздят, докато пътуват между горната и долната земя. Сурият елен живее по върховете на планините. Рогата му са от чисто злато и ако еленът благоволи да даде на някого късче от тях, от него може да се приготви отвара, която лекува всички болести. Онези сред хората, които се опитват да ловуват сур елен, биват проклети завинаги и нещастието се настанява в селищата им. Онези, които почитат елена, се радват на благодатта на слънцето и реколтата им винаги е богата.

Картата на митологичните същества на България можете да откриете, ако кликнете на бутона по-долу: